Dôsledky na ľudí

29.08.2014 15:30

Vplyv na astronómiu

Svetelné znečistenie má veľmi veľký vplyv na astronómiu. Keď je obloha presvetlená tak sa znižuje limitná magnitúda. Čiže slabšie hviezdy nie sú pre ľudské oko dostupné. Znamená to že vidíme stále menej a menej hviezd.  Dnes je vo veľkomestách problém vidieť aj niektoré jasné hviezdy.

Narušenie prirodzeného cyklu dňa a noci:

Svetelné znečistenie je rušenie nočného pokoja, narúša tmu ktorá je potrebná pre zdravý spánok. Výsledkom je narušenie zavedených biologických rytmov, stres, nespavosť a psychické problémy.

Spánok a zdravie

Lekári sa celosvetovo vážne zaoberajú tým, že nedostato.k tmy počas celej prírodnej noci môže zvyšovať riziko rakoviny, a to v niektorých prípadoch dosť významne. Pred nádormi chráni bunky melatonín - najúčinnejší antioxidant, ktorý sa v tele tvorí iba potme.

Bezpečnosť na cestách a chodníkoch

Svetlo môže zapríčiniť aj veľa nehôd ktoré sa stanú v noci. Ak má pouličná lampa guľový kryt tak svieti na všetky strany. Čiže svieti aj chodcom a vodičom do očí. Znamená to že ak cez cestu prechádza chodec tak mu svieti výbojka do očí čiže si nevšimne auto. Vodičovi tiež svieti výbojka do očí takže tiež si nevšimne chodcu